Vanliga frågor om att tvätta tak

Bor du i villa, har en sommarstuga eller kanske ett fritidshus? Då vet du säkerligen med dig att taket behöver rengöras med takläggarengöteborg.se med jämna mellanrum. På taket kan det inte bara samlas en hel del smuts och löv, utan det finns även stor risk att mossa och annan växtlighet tar fäste. Genom en ordentlig taktvätt kan du fräscha upp taket och få det att se nytt ut igen. Samtidigt gör en taktvätt att du förlänger livslängden och får ett tak som är mer hållbart.

Att tvätta taket på huset kan dock vara en ganska knepig uppgift och ännu svårare är det om du aldrig utfört en taktvätt innan. Känner du dig osäker är det alltid bra om du tar hjälp av en professionell takfirma, men visst är det fullt möjligt att göra det på egen hand. Det enda du behöver tänka på här är att du använder rätt typ av redskap och att du har säkerhetsutrustning om du arbetar på hög höjd. Vi vill dock ändå göra processen enklare och har därför besvarat några av de vanligaste frågor och funderingar som kan uppstå.

FAQ när du ska tvätta tak själv
1. Vad är syftet med att tvätta sitt hustak?

Ju bättre du tar hand om ditt tak, desto längre livslängd kommer det också få. Att byta ut eller renovera taket kostar en hel del. Genom att tvätta det med jämna mellanrum och regelbundet kontrollera taket minskar du risken för att små problem kan växa sig stora.

2. Hur ofta måste jag tvätta mitt tak?

Det finns flera saker som påverkar hur ofta ditt tak behöver tvättas, men i regel gäller en gång per år. Väderstreck såväl som miljö och klimat har stor betydelse för hur ofta en taktvätt kan vara nödvändig. Helt nylagda tak behöver dock sällan tvättas under de 3-4 första åren.

3. Kan jag tvätta alla typer av tak?

Det finns några tak som du inte bör ge dig in på att tvätta på egen hand. Det gäller t.ex. plåttak. Här är det bättre att du kontaktar en takfirma som kan hjälpa dig istället. Tegeltak såväl som betongpannor och lertak kan du med fördel tvätta själv, medan eternittak inte bör tvättas alls, utan helst bytas ut helt och hållet.

4. Vilken årstid är bäst för att tvätta tak?

Generellt sett är det alltid bäst att ta hand om taket under april och september. Tajma in någon dag som är varm och där temperaturen ligger på cirka 15 grader. Har du en putsad fasad bör du dock vänta tills det regnar istället. Risken är annars stor att smutsen från taket rinner ner och missfärgar fasaden, vilket i sin tur innebär ännu mer tvätt för din del.